Umeå Hackerspace, org-nummer och uppförsbacke

Skatteverket beslutade 23 mars 2011 att ideella föreningen Umeå Hackerspace skall tilldelas organisationsnumret 802458-8587. Föreningens interimstyrelse, med ordförande Petter Ericson, som valdes tidigare i år intervjuades av Mikael Hansson från Infotech Umeå strax efter det konstitutionerande mötet.

Med anledning av den officiella organisationen så fungerar föreningen enligt demokratiska principer och lyder under valda stadgar. Det finns därmed även ett registrerat namn, vilket är varför vi numera använder oss av domännamnet umeahackerspace.se och dylikt istället för projektnamnet "Grill-bit".

Absolut inte för att skryta, men det är minst sagt lustigt, så hann föreningen polisanmälas redan innan Skatteverket fattade sitt formella beslut. Som nämnt ovan arbetar vi efter demokratiska principer och har inget intresse av att utöva lagbrott, varför vi finner denna anmälan ganska osmickrande.

Utöver detta har även andra mindre korrekta kopplingar till hackerkulturen gjorts i media på sistone, där Västerbottens Kuriren beskrivit DDoS som hacking t.ex. Dock gör inte all media denna felkoppling, även om det tillhör samma koncern, och kallar det rätteligen för överbelastningsattack.

Med dessa händelser som inträffat bara alldeles nyligen kan det konstateras att problemlösare och hackerkulturen i övrigt har en uppförsbacke att vandra. Förhoppningsvis kan vi nå ut och bemötas som de vanliga, laglydiga medborgare som vi är. Föreningens syfte är att sprida kunskap och väcka uppmärksamhet kring problemlösning och teknik - något som alla människor har nytta av.

Är du intresserad av att delta i våra aktiviteter är det öppet hus i lokalen i källarvåningen på Fabriksgatan 8b varje tisdag från 18:30 till 22:00. Välkommen!